19 Şubat 2015 Perşembe

Çörekotlu Kalpler

3 yorum
Bu tuzlu kurabiyeler hem her seferinde çok lezzetli oluyor hem de bayatlamadan uzun süre dayanabiliyor. Üstelik son derece pratik. Herşeyde kalp kullanmayı sevdiğim için kurabiyelerimi de kalp kalıbıyla yaptım, yine sevgimi kattım :) Tarifimize gelince;

Malzemeler:
Yarım paket (125 gr) margarin ya da tereyağ
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı çörekotu
Yarım çay bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 yumurta (beyazı içine, sarısı üstüne)
Aldığı kadar un (yaklaşık 17-18 yemek kaşığı)

Önce margarin ya da tereyağı hangisini kullanacaksak oda sıcaklığında biraz yumuşamasını bekliyoruz. Sonra diğer malzemelerin hepsini karıştırıp güzel bir hamur elde ediyoruz. Hamuru yarım saat kadar dinlendirdikten sonra istediğimiz gibi şekillendirip, üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüyor ve 170 dereceye ısıtılmış fırına atıyoruz. Ve başından pek ayrılmıyoruz çünkü çabuk pişiyorlar :) Afiyet olsun...

13 Şubat 2015 Cuma

Sevgililer Günü Pastası

2 yorum
-Sevgililer günü geldi ama siz alacak hediye bulamadınız.
-O kadar uzun zamandır berabersiniz ki alınabilecek herşeyi aldınız.
-Gidip bir mağazadan aldığınız hediyeyi kuru kuru vermek içinize sinmiyor.
-Ya da sadece canınız pasta yapmak istedi :)
Tammm yerine geldiniz. Bu pasta bir harika! Hemen tarife geçiyorum.

Malzemeler:

Pandispanya için:
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı kaynar su

Öncelikle yumurtaların sarılarını ve beyazlarını aynı iki çırpma kabına alıyoruz.
Sarıları aldığımız kaba yarım bardak şekeri ekleyip mikserle güzelce çırpıyoruz. Sonra üzerine yağ ve suyu da ekleyip biraz daha çırptıktan sonra un, vanilya ve kabartma tozunu da ekliyoruz. İyice çırptıktan sonra beyazları koyduğumuz diğer kaba geçiyoruz. (Önce beyazı hazırlarsak diğerlerini hazırlarken beyaz köpüğümüz sönebilir)
Yumurta beyazlarını aldığımız kaba şekerin kalan yarısını ekliyoruz ve kabarık güzel bir köpük elde edene kadar mikserle çırpıyoruz. Daha sonra elde ettiğimiz bu iki ayrı kaptaki karışımları birleştiriyoruz fakat bunu yaparken çok nazik olmalıyız. Mümkünse bir spatula ya da kaşıkla yavaş ve içten dışa hareketlerle karıştırıp fırın kabımıza alıyoruz. Tabii kabımızı da tereyağıyla hafiften yağlayıp üzerine çok az un serpiştirirsek çıkması çok daha kolay olur. Ben tantitoni kalp şeklindeki kek kalıbını kullanıyorum ve ölçüler tam geliyor. (hem de malum 14 şubat pastası yapıyoruz) :)
Önceden 170 dereceye ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişmesi yeterli.

Şimdi gelelim pasta kremasına.
Malzemeler:
3 yumurta sarısı
3 su bardağı süt
4 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya

Yine önce yumurta sarılarıyla şekeri çırparak krema kıvamına getiriyoruz. Sütü de ekleyip biraz daha çırpıyor ve diğer malzemeleri de ekliyoruz.Unlar topak topak kalmasın diye yine mikserle çırpabiliriz. Altını yakıp pişirmeye başladıktan sonra kesinlikle başından ayrılmayın çünkü çok çabuk koyulaşıyor.sürekli karıştırarak yoğun bir pasta kreması elde edene kadar pişiriyoruz ve biraz soğuması için kenara bırakıyoruz. Yine arada karıştırıyoruz ki üstü kabuk tutmasın.

Daha sonra hazırladığımız pandispanyayı bıçakla ikiye ayırıp arasına kremamızın bir kısmını sürüyoruz.  Bir kısmını da üstüne sürüp istediğimiz meyveyle ya da süsleme malzemesiyle süslüyoruz. Ben dondurulmuş frambuaz kullandım. Ve buzdolabında soğumaya bırakıyoruz.
Afiyet olsun. 14 şubat sevgililer gününüz kutlu olsun! :)









11 Şubat 2015 Çarşamba

Kolay Börek

1 yorum
Hazır baklavalık yufkadan sadece tatlı yapılabileceğini düşünenlerden misiniz? Ben de deneyene kadar öyle sanıyordum. Ama harika da börek oluyor mutlaka deneyin. Hem de Boşnak böreğine çok benziyor. Çakma Boşnak böreği diyebiliriz :) Göçmen olan eşim bile beğendiği için böyle rahat konuşuyorum :) Ben içine pazı ve çok az patates koydum ama peynirlisi, kıymalısı, tavuklusu, sebzelisi yani neli isterseniz hepsi nefis olacaktır eminim. Tarifi de çok basit.
Malzemeler:
Hazır baklava yufkası 
1/2 litre süt
2 yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için)
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 demet pazı
1 orta boy patates
1 küçük soğan
tuz 
karabiber

Önce böreğin içini hazırlıyoruz. Güzelce yıkayıp doğradığımız pazıları az bir yağda pembeleştirdiğimiz soğanlara ekleyip biraz kavuruyoruz. Bu sırada damak tadımıza göre tuz ve karabiber ekleyebiliriz. Pazılar piştikçe küçülüp azıcık kaldığı için içine bir de patates rendeledim kavururken. Böylece iç malzemesi biraz çoğalmış oldu. Daha sonra bu karışımın biraz soğuması için bekliyoruz. Bu sırada böreğin içini ıslatmak için çukur bir kapta süt, sıvı yağ ve yumurtayı güzelce karıştırıyoruz. Daha sonra yufkalardan bir tane çıkarıp tezgahın üzerine seriyoruz ve hazırladığımız sıvı karışımda güzelce ıslatıyoruz. Üzerine bir kat daha yufka serip yine aynı şekilde ıslattıktan sonra bir kenarına boydan boya hazırladığımız iç malzemeden koyuyoruz. Daha sonra bu kenardan sararak yufkamızı rulo şekline getiriyoruz ve tepsiye alıyoruz. Ve bu işlemi istediğimiz kadar tekrarlayıp istediğimiz miktarda börek yapıyoruz. En son üzerine yumurta sarısı da sürüp önceden 180 dereceye ısıttığımız fırında pişiriyoruz. Börek taze yapılıp yenilirse çok daha güzel oluyor. Ertesi güne kalırsa sertleşip lezzetini kaybedebiliyor aklınızda bulunsun. Afiyet olsun...

9 Şubat 2015 Pazartesi

Un Kurabiyesi

1 yorum
Tarif marifetli annemden. Ne zaman yapsa aynı harika lezzette olur. Ağzınıza attığınız anda dağılan nefis bir kurabiye. Yapılışı da oldukça kolay.

Malzemeler:
1 paket margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket pudra şekeri
aldığı kadar un

Önce margarini oda sıcaklığında yumuşayana kadar bekletiyoruz. Sonra içine sıvı yağ ve diğer malzemeleri de ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Fakat hamurun içine pudra şekerinin yarısını koyuyoruz. Kalan yarısını kurabiyeler piştikten sonra süslemede kullanacağız. Un ve kabartma tozunu da eleyerek koyarsak istediğimiz lezzette bir kurabiye elde edebiliriz.
Hamurumuz yumuşak bir kıvama geldikten sonra 190 dereceye ısıttığımız fırında hafif pembeleşene kadar pişiriyoruz. Güzel bir sunum tabağına aldıktan sonra pudra şekerinin kalan kısmını üzerine eleyerek süslüyoruz. Ve nefis un kurabiyelerimiz hazır. Afiyet olsun :)

etiketler

kopyalamadan önce düşünün!

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
 

Burçin'in Dünyası Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez