Artık evde tarhana yapmalar, ateş yakıp yufka ekmek pişirmeler, kilolarca domates alıp çatılarda salça yapmalar bitti sanıyordum. Çocukluğumdan hayal meyal hatırladığım şeylerdi. Dün dışarı çıkarken mahallemizim marifetli hanımlarının toplanıp elbirliği ile erişte yaptığını gördük. Bir tarafta hamurlar yoğuruluyor, bir tarafta oklava ile açılıyor, bir tarafta makineden geçiriliyor, bir tarafta da iplere seriliyordu. İplere serdikleri erişteler çok güzel bir görüntü oluşturmuştu. Özellikle son hali çok hoşuma gittiği için burada da paylaşmak istedim. (Yapım aşaması biraz zahmetli olduğu için hoşuma gitmemiş olsa gerek) :) Eriştenin yapılışına gelince un ve tuz kullandıklarını söylediler. Yumurta yokmuş içinde. Yumurta koyulursa fırınlanmazmış. Hamuru açıp makarna kesme makinasından geçiriyorlar ve yukarıda görüldüğü gibi iplere diziyorlar.Fırınlayıp iyice kuruttuktan sonra da kesiyorlar. Sonra ister makarna gibi, ister çorbalara yemeklere ekleyip mis gibi yiyorlar :)
Tabii bir de arada mola verip çay keyfi yapılınca iş daha keyifli oluyor
Ve bugün tesadüfen bir markette alışveriş yaparken "egg noddle" diye birşeye rastladım. Şahsen ben ilk kez gördüm. Görür görmez dikkatimi çekmesinin sebebi ise bizim bildiğimiz eriştenin tıpatıp aynısının olması. Çinliler bizden eriştemizi araklamış da haberimiz yok :)
8 yorum on "Erişteler Kışa Hazır"
komsular bigun pisirsede yesek:))
Cinlilerle eriste kardesligi:)
onlarda evlerinin bahcelerinde toplanıp yapıyorlar mıdır çok merak ettim. Araştırayım :)
binlerce komsu, milyonlarca eriste:)
:))))))))
bende gördüm ellerine sağlık yapanların
mis gibi olmuştur afiyetle yesinler elde yapılanın tadına doyum olmaz bence ellerinize sağlık komşularrrr
ah elde yapılan erişte de başka olur bizde yapalım toplanıp, bunu birde tereyağıyla pişiriceksin ohhhh yemeye doyulmaz
bence turkLer arakLamısdır :D
Yorum Gönder