25 Eylül 2009 Cuma

Kırık Cam Teorisi



Az önce bir internet sitesinde okudum kırık cam teorisini. Hem çok hoşuma gittiğinden hem de şu sıralar yaşadığımız bazı şeylerle çok iyi bağdaştığından burda da paylaşmak istedim:
Anlatıldığı kadarıyla: “Kırık Cam Teorisi” ABD’li suç psikologu Philip Zimbardo’nun 1969′da yaptığı bir deneyden ilham alınarak geliştirilmiş. Zimbardo, suç oranının yüksek olduğu, yoksul Bronx ve daha yüksek yaşam standardına sahip Palo Alto bölgelerine birer 1959 model otomobil bıraktı. Araçların plakası yoktu, kaputları aralıktı. Ve olup bitenleri izledi. Bronx’taki otomobil üç gün içinde baştan aşağıya yağmalandı. Diğerine ise bir hafta boyunca kimse dokunmadı. Ardından Zimbardo ve iki öğrencisi ’sağ kalan’ otomobilin yanına gidip çekiçle kelebek camını kırdı. Daha ilk darbe indirilmişti ki çevredeki insanlar (zengin beyazlar) da olaya dahil oldu. Birkaç dakika sonra o otomobil de kullanılmaz hale gelmişti. “Demek ki” diyordu Zimbardo, “ilk camın kırılmasına ya da çevreyi kirleten ilk duvar yazısına izin vermemek gerek. Aksi halde kötü gidişatı engelleyemeyiz.”
Keşke camda ilk çatlaklar oluştuğunda tamir edilseydi... Belki böyle olmazdı... Üzülmezdik...

3 yorum on "Kırık Cam Teorisi"

Nurgül Eryıldır Günay on 25 Eylül 2009 13:35 dedi ki...

iste tam da boyle oluyo di mi:(

Unknown on 30 Eylül 2009 11:01 dedi ki...

Keşke öyle çatlak olunca tamir etme fırsatı olsa, ama malesef çatlak camı bile tamir etsen mutlaka izi kalıyor zamanla yine aşınmaya başlıyor.

Adsız dedi ki...

bence çatlak ta en başında vardı ama biz farketmedik farkettiğimizdede artık çok geçti

etiketler

kopyalamadan önce düşünün!

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
 

Burçin'in Dünyası Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez