16 Temmuz 2009 Perşembe

Beyni Geliştirmek


Bugün 2 teyzemle beraber keyif yaptık http://guzelzamanlar.blogspot.com/ 'da da belirtildiği üzere :) Ve tabii sofradaki güzel şeylerin (nefis tiramisu, süper kısır ve büyük seçim poğçalarım :D ) üzerine bir de extra geyik ekledik. Tadından yenmez oldu :) Teyzem mısır unuyla birşeyler yapıp fırına atınca ben kek yaptı sanmıştım fakat ağzıma bir parça atınca aslında kek değil mısır ekmeği olduğunu farkettim. Tatlı birşey beklerken ekmek tadı alınca beynim şoklandı :) yani teyzem öyle dedi. Arada beyni şaşırtmak gerekiyormuş. Mesela hep sağ elle dişimizi fırçalıyorsak bazen sol elle fırçalarsak beynimiz şaşırıp canlanıyormuş. Tv'de bir doktor söylemiş bunları. Bunun üzerine bayağı bir geyik döndü sonra. Ben de merak ettim beyni şoklamak için daha neler yapabiliriz diye ama henüz internete düşmemiş sanırım bu konu :) Ama beyni geliştirmek için yapılabilecek şeyler tabii ki de var.
1- Akıllı ilaçlar: ‘’Modafinil'’ gibi ilaçlar, beyni 90 saat boyunca uyanık tutuyor. Beynin bir bölgesinden diğerine veri akışını sağlayan kimyasalları artırıyor.

2- Yiyecekler: Protein açısından zengin besinler yarar sağlıyor. Düzenli kahvaltı yapmak da zihinsel performansı artırıyor; gazlı içecekler tam tersi etki yapıyor.

3- Müzik: Özellikle Mozart dinlemenin matematiksel zekâyı artırdığı ve müzik derslerinin, çocukların IQ’’sunu yükselttiği belirlendi. Ancak pop müziğin böyle bir etkisi görülmedi.

4- Biyonik beyin: Elektrotlarla beyne az miktarda elektrik akımı vermenin, beynin gücünü artırdığı belirtiliyor.

5- Zihinsel egzersizler: Zor matematik soruları zekâyı keskinleştiriyor. 5 hafta boyunca zihinsel egzersiz yaptırılan çocukların IQ’’su 8 puan yükseldi.

6- Hafıza oyunları: İskambil destesindeki her kartı bir karakterle özdeşleştirip tüm karakterlerin yer aldığı bir hikâye yaratarak, 52 kartı sırasıyla hatırlayabilirsiniz.

7- Uyku: 21 saat boyunca uyumamak, beyin üzerinde sarhoşluk gibi bir etki yaratır. 2 saatlik çalışmadan sonra iyi bir gece uykusu uyumak, öğrenmeyi kolaylaştırır.

8- Yürüyüş: Haftada 3 kez yarımşar saat yürüyüş yapmak; öğrenme, konsantrasyon ve mantık gücünü yüzde 15 artırır.

9- Hobiler: Örgü ören, bulmaca çözen yaşlıların Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskinin daha az olduğu tespit edildi.

10- Konsantrasyon: Bu da beyin için önemli bir egzersiz! Bir iş üzerindeyken, kısa süreli bir dikkat dağılması sonrasında yeniden konsantrasyon sağlamak yaklaşık 15 dakika sürer.

11- Nörolojik tarama: Beyin içindeki hareketliliği gösteren tarayıcılar, beynin aktivitelerini kontrol etmekte de kullanılabilir.

Kaynak: Nevsal Elevli/Milliyet

0 yorum on "Beyni Geliştirmek"

etiketler

kopyalamadan önce düşünün!

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
 

Burçin'in Dünyası Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez