22 Haziran 2009 Pazartesi

Margarin Yararlı mı Zararlı mı?


Son zamanlarda televizyonlarda margarinin aslında ne kadar faydalı olduğuna, bugüne kadar nasıl da yanlış bilindiğine dair reklamlar dönüp duruyor. İyi de ne oldu de birden bire margarin böyle faydalı birşeye dönüştü? 100 yıldır margarin yemeyin, katı yağdan uzak durun diyen diyetisyenler bile bu reklamlarda bize margarin yiyin diyor şimdi.

Fakat hepsi değil. Bir grup diyetisyen de bu kampanyaya karşı seslerini yükseltti.

Margarin reklam kampanyasını etik ve doğru bulmadıklarını belirten diyetisyenler margarin reklam kampanyası ile ilgili uyarı ve görüşlerini açıkladılar.
(kaynak:www.beslenmeve diyet.org)

Diyetisyenler tarafından yapılan açıklamada ikisi diyetisyen birisi akademisyen olmak üzere meslek camialarından üç kişinin margarin reklam kampanyasında yer almalarının etik ve doğru olmadığı vurgulanıyor. Reklamda yer alan kişilerle margarinle ilgili sitede yayımlanan verileri sağlayan diğer akademisyenin tüm diyetisyenleri temsil etmediklerini ve edemeyeceklerini söyleyen diyetisyenler, bu kişilerin 'Diyetisyenler margarin öneriyor!' şeklinde yanlış bir algılamaya neden olduklarını ve tüm diyetisyenleri artık margarin destekçisi gibi doğru olmayan bir konuma haksız yere düşürdüklerini belirtiyorlar. Diyetisyenler margarin hakkındaki görüşlerinin değişmediğini ve margarin tüketimine ihtiyatla yaklaşılması gerektiğinin altını çiziyorlar.

Diyetisyenlerin açıklamasının tamamı ise şöyle:
*Aşağıda adı yazılı diyetisyenler olarak margarin reklam kampanyası ile ilgili uyarı ve görüşlerimizi halkımıza duyuruyoruz:*

1) Diyetisyenlerin margarin reklam kampanyasında yer almasını etik ve doğru bulmuyoruz.

2) Bir ürünle ilgili yenilik ve gelişmelerin dikkatle izlenmesinin önemli olduğunu ancak bu konulara dikkatle yaklaşılması ve yeniliklerin abartılı bir şekilde aktarılarak halkın kafasının karıştırılmaması gerektiğini bir diyetisyenlik ilkesi olarak kabul ediyoruz.
3) Yağ tüketimini teşvik edici hele üzerinde tartışma olan bir ürünü 'sağlıklı ve artık istediğiniz kadar tüketebilirsiniz!' anlamı çıkmasına neden olan bir mesajın reklamda yer alan diyetisyenler aracılığıyla verilmesinin halk sağlığı açısından ciddi riskler oluşturması olasılığının yüksek olduğunu düşünüyoruz.

4) Reklamda yer alan beslenme uzmanı sıfatı kullanan iki diyetisyen ve bir akademisyenin

'Diyetisyenler margarin öneriyor!' şeklinde yanlış bir algılamaya neden olduklarını ve tüm diyetisyenleri artık margarin destekçisi gibi doğru olmayan bir konuma haksız yere düşürdükleri kanısındayız.

5) Margarin reklamında yer alan ikisi diyetisyen diğeri ise aynı camiadan bir akademisyenin, margarinle ilgili sitede verileri sağlayan diğer akademisyenin
tüm diyetisyenleri temsil etmediklerini ve edemeyeceklerini, reklamda ve medyada söylediklerinin, oluşturdukları imajın tüm diyetisyenleri bağlamayacağını, bu kampanyada yer almalarının kendi kişisel iş ve tercihleri olduğunu bildirmeyi bir görev sayıyoruz.

6) Trans yağ azaltma çalışmasının ve yüzde bir oranının altına indirilmesinin margarinle ilgili olumlu bir gelişme olduğunu ancak
- Trans yağın tamamen sıfırlandığı gibi bir anlam çıkarılmaması gerektiğini ve henüz tüm margarinlerde özellikle sanayi tipi margarinlerde bu yeni teknolojinin kullanılmadığını - Kalp damar hastalıkları riski oluşturma olasılığı olan aterojenik doymuş yağ asitlerinin margarinde hala var olduğunu - Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinin hangi cins ve miktarlarda hangi koşul ve durumlarda ne etki yaptığı bilgisiyle margarindeki Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinin etkisini dikkatlice incelemek gerektiğini - Henüz ortada sadece literatür bilgilerinin olduğunu, margarinde iyileştirme olarak iddia edilen konularda ülkemizle ilgili klinik çalışma ve verilerin henüz olmadığının dikkate alınmasını görüşlerimiz olarak paylaşıyoruz.

7) Biz diyetisyenler bir ürünü çok özel koşullar dışında yasaklamadığımız gibi hiçbir gıdayı da gerektiğinden fazla tüketmeyi hiçbir zaman önermiyoruz. Sağlıklı ürünleri öne çıkarmaya çalışıyoruz. Halk sağlığı açısından baktığımızda günlük enerji gereksiniminin sağlanmasında; yağların oranının yüzde 30 – 35'i geçmemesi, yağ kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve doymuş yağlarla margarinin % 8'den, tekli doymamış yağ içeren yağların % 17'den, çoklu doymamış yağ içeren yağların ise % 10'dan fazla tüketilmemesi gerekiyor. Bu noktadan hareketle margarin hakkındaki görüşlerimizin değişmediğini ve margarin tüketimine ihtiyatla yaklaşılması gerektiğini vurguluyoruz.
Bu görüşlerimizi diyetisyenler olarak paylaşmayı sorumluluk olarak kabul ediyoruz.

Aslı Gubari (Levent), Asude Elçi Karnap, Ayça Peker, Aydan Ercan, Aydan Lodos Altıngök, Aykut Büyükekmekçi, Ayse Altın, Aysen Arıcan, Ayşe Acar, Ayşe Gül Bağcı, Ayşenur Aksungur, Ayşenur Rünyan, Barış Öztürk, Betül Evrensel, Beyhan E. Kadıoğlu, Burcu Cömert, Can Ergün, Cemile Çakmakçı, Çiğdem Çimen, Deniz Ersan, Deniz Şafak Akçayoğlu, Dilek Sezen, Duygu Candemir Gölgeyen, Duygu Yazar, Ebru Zeyrek, Ece Nurveren Yeler, Elif Temuçin, Elif Özer Akyıldızlar, Emel Tosun, Erkan Erdal, Esra Aran, Esra Kocamış, Ezgi Sakar, Fatma Gül Yılmaz, Feryal Toplu, Feyhan Ulukan, Filiz Özcan, Gamze Ganiyusufoğlu, Gamze Kaçar, Gamze Urcu Fidancı, Göksu Kepçeli, Gönül Atmacalı, Gülen Akboyar, Gülseren Kaya Gündüz, Gülşah Altunkeser, Güneş Akyıl Aynacı, H.İbrahim Koç, Halide Gör, Halil Çorlu, Hamide Uzun Ataman, Hayriye Manav, Hülya Uzar, İbrahim Kalkışım, İlkay Aydın, İlknur Toraman, İpek Ağaca, İrem Kaya, Kadir Ali Tuncer, Lale Özbek, M.Elif Yavuz, Mehtap Tosun Zaman, Melis Baban, Meltem Üney, Merve Özdilek, Merve Tığlı, Mihriban Yüksel Korkmaz, Muhammed Yılmaz, Murat Urhan, Müge Özyurt, Mürşide Başer Özener, Nazan Eşgin, Nesil Gören, Nesli Arpacı, Nesrin Artan, Nesrin Özmen, Nezahat Peker, Nilgün Seremet, Nilhan Orman, Nuray Çelebi, Nurhan Yalman, Olgu Azizoğlu, Özlem Uzcan Duran, Öznur Yıldız, Pınar Akkuzu, Sebahat Şahan, Seda Bahtiyar Tatay, Sedef Ünalp, Selma Önelge Gür, Semra Eroğlu, Serap Güneş, Seven Aktaş, Seyhan Çan, Sezen Kovalı Ballı, Sibel Kopuz, Şöhret Ercen, Şükran Alpargın, Tuba Erkal, Tuba Üstel, Ülker Erman, Ümit Akat, Ümit Hışır, Yasemin Toka, Yekbu Köseoğlu, Yeşim Cerrahoğlu, Zerrin Aydın, Zeynep Funda Korkmazgil, Zeynep Serinsöz, Zeynep Tatar, Zuhal (Tulum) Kaya, Zühre Alagöz Parry

3 yorum on "Margarin Yararlı mı Zararlı mı?"

Nurgül Eryıldır Günay on 24 Haziran 2009 14:20 dedi ki...

zararlı zararlı

Burçin on 24 Haziran 2009 15:32 dedi ki...

ben de şiddetle karşıyım. reklamdaki diyetisyenler ya çok para aldı ya da herkes margarin yesin şişmanlasın onlara gitsin istiyolar :)

Nurgül Eryıldır Günay on 24 Haziran 2009 16:24 dedi ki...

bak ikincisi olabilir:)))))))

etiketler

kopyalamadan önce düşünün!

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
 

Burçin'in Dünyası Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez